U

Knowledge

News

Practice areas

People

Events

About us

Careers

Det langvarige perspektiv

Det var sagligt, at en kommune havde afskediget en pædagog som følge af et langvarigt tilbagevendingsperspektiv.

Written by

Sygdom udgør som udgangspunkt lovligt forfald, dvs. lovligt fravær. Derfor forudsætter afskedigelse på grund af sygdom, at fraværet udgør en driftsmæssig belastning for arbejdsgiver. I denne afskedigelsesnævnssag skulle opmanden tage stilling til, om sygefraværet for en medarbejder med 18 års anciennitet havde et omfang, der berettigede afskedigelsen.

Sagen handlede om en pædagog, der i 18 år havde været ansat på en kommunal skole, hvor hun dels arbejdede med eleverne i skoletiden og dels arbejdede i skolefritidsordningen. Hun meldte sig syg i august, og efter knap 2 måneders sygefravær meddelte skoleledelsen i oktober, at man påtænkte at opsige hende. Pædagogens læge havde nemlig på det tidspunkt udtalt, at hun skulle være fuldtidssygemeldt i 8-12 uger yderligere, hvorefter hun skulle være deltidssygemeldt med en optrapning på mindst 23 uger.

Den faglige organisation indbragte sagen for et afskedigelsesnævn og gjorde bl.a. gældende, at afskedigelsen var usaglig, da sygemeldingen bl.a. skyldtes forhold på arbejdspladsen.

Kommunen gjorde herover gældende, at pædagogens sygemelding og det langvarige tilbagevendingsperspektiv medførte betydelige gener for driften bl.a. henset til, at pædagogen varetog særlige koordineringsopgaver, ligesom kommunen bestred, at hendes sygemelding skyldtes forhold på arbejdspladsen.

Kommunen var ikke medansvarlig
Opmanden udtalte, at kommunen som klart udgangspunkt havde et sagligt grundlag for at afskedige pædagogen som følge af det lange tilbagevendingsperspektiv og de driftsmæssige problemer, der var forbundet hermed. Desuden bemærkede opmanden, at pædagogen rent faktisk havde været sygemeldt i hele opsigelsesperioden frem til og med april måned.

Endvidere udtalte opmanden, at der ikke var grundlag for at antage, at kommunen var medansvarlig for sygefraværet. Derfor blev kommunen frifundet.

Norrbom Vinding bemærker

  • at kendelsen – som på dette punkt er generelt formuleret – bekræfter, at en medarbejders sygefravær kombineret med et langt tilbagevendingsperspektiv og driftsmæssige gener for arbejdspladsen som klart udgangspunkt udgør et sagligt afskedigelsesgrundlag,
  • at dette udgangspunkt gælder, selvom medarbejderen har lang anciennitet, og
  • at dette udgangspunkt alene kan fraviges, hvis medarbejderen undtagelsesvist kan bevise, at arbejdsgiveren har udvist en bebrejdelsesværdig adfærd, som har ført til sygdommen, hvilket kræver klare beviser for en adfærd, som ligger ud over, hvad der almindeligvis ses i et ansættelsesforhold.

Norrbom Vinding repræsenterede kommunen under sagen.

Indholdet i ovenstående nyhedstekst er ikke og kan ikke erstatte juridisk rådgivning.