Regeringens lovprogram for 2024/2025

Første tirsdag i oktober blev folketingsåret skudt i gang, og som vanligt offentliggjorde regeringen sit lovprogram for folketingsåret 2024/2025. 

Written by

Nedenfor har vi samlet de lovforslag fra lovprogrammet, som har særlig relevans for det arbejds- og ansættelsesretlige område. Som altid følger vi lovforslagenes behandling i Folketinget og vender løbende tilbage med opdateringer, når der er nyt.

Opfølgning på aftalen om at lovfæste offentligt ansattes ytringsfrihed
Med det formål at lovfæste de gældende regler om offentligt ansattes ytringsfrihed vil regeringen fremsætte et lovforslag til en ny lov.

Regelforenklinger for at lette administrationen i den offentlige sektor
Regeringen vil fremsætte et lovforslag, som skal indføre en række regelforenklinger i ligestillingsloven med henblik på at lette administrationen i den offentlige sektor, bl.a. afskaffelse af ligestillingsredegørelser og forenkling af regler om kønssammensætningen i bestyrelser. Forslaget følger bl.a. op på Aftale om kommunernes økonomi for 2024, hvormed regeringen og KL aftalte et flerårigt samarbejdsprogram, der skal understøtte kommunernes arbejde med at nedbringe udgifterne til administration.

Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet sendte tidligere i år et udkast til lovforslag i høring. Vi har skrevet nyhed om udkastet til lovforslaget here.

Implementering af kønsbalancedirektivet
Med henblik på at opnå en mere ligelig repræsentation af kvinder og mænd blandt ledelsesmedlemmer i store børsnoterede aktieselskaber vil regeringen fremsætte et lovforslag, hvorefter kønsbalancedirektivet foreslås implementeret fuldt ud, så selskaberne underlægges et mål for andelen af ledelsesmedlemmer af det underrepræsenterede køn på 40 pct. af posterne i det øverste ledelsesorgan.

Formodningsregel for sammenhæng mellem arbejdsskade og PTSD for veteraner
Regeringen vil fremsætte et lovforslag, som indfører en formodningsregel, hvorefter myndighederne som udgangspunkt vil skulle formode, at der er sammenhæng mellem hændelser under veteraners udsendelse og diagnosen PTSD, medmindre særligt tungtvejende grunde taler imod.

Håndhævelse af forordning om harmoniserende regler for kunstig intelligens
Regeringen ønsker at sikre effektiv håndhævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om harmoniserende regler for kunstig intelligens, som er direkte gældende i Danmark. Af hensyn til anvendelsen af forordningen vil regeringen fremsætte et lovforslag, som skal supplere forordningens bestemmelser ved at give tilsynsmyndigheder kompetence/hjemmel til at sanktionere overtrædelser af forordningen.

Udmøntning af dele af aftalen om en styrket indsats mod social dumping mv.
Med dette lovforslag vil regeringen indføre hjemmel til, at Arbejdstilsynet kan træffe afgørelse om entreprenørstop på byggepladser, hvor virksomhederne gentagne gange bryder arbejdsmiljøloven med betydelig risiko for de ansattes sikkerhed eller sundhed.

Styrket indsat mod illegal arbejdskraft
Med henblik på at styrke indsatsen mod brug af illegal arbejdskraft vil regeringen fremsætte et lovforslag, som bl.a. skal indføre krav om flere oplysninger i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

Tilpasning af rådsstruktur på beskæftigelses- og arbejdsmiljøområdet
Som opfølgning på regeringens forslag til finanslov for 2025 vil regeringen fremsætte et lovforslag om bl.a. oprettelsen af et nyt Arbejdsmarkedsråd bestående af arbejdsmarkedets parter, som skal drøfte forhold bredt på både arbejdsmiljøområdet og beskæftigelsesområdet. Der lægges med lovforslaget samtidig op til at nedlægge de i alt 11 råd under Beskæftigelsesministeriets område, i form af Beskæftigelsesrådet, Tilsynsrådet, de otte Regionale Arbejdsmarkedsråd og Arbejdsmiljørådet, samt til at nedlægge Helbredsoplysningsrådet.

Opfølgning på regeringsgrundlaget ”Ansvar for Danmark” og aftalen om flere unge i
fritidsjob
Regeringen vil fremsætte et lovforslag, som bl.a. indeholder regelændringer om unges fritidsjobs, forslag om nedlæggelse af arbejdsmiljøcertifikatordningen, hjemmel til direkte kommunikation til ansatte og andre målgrupper om arbejdsmiljømæssige spørgsmål, håndtering af oplysningspligten og retten til indsigt efter databeskyttelsesreglerne, hjemmel til Arbejdstilsynets anvendelse af kunstig intelligens i forbindelse med tilsynets opgaver samt ændring af sagsbehandlingsregler for visse sager i Arbejdsretten.

Forlængelse af Ukraine-særloven
Som opfølgning på aftalen om lovgivning for fordrevne ukrainere vil regeringen fremsætte et lovforslag, som skal sikre, at personer med opholdstilladelse efter Ukraine-særloven får forlænget deres opholdstilladelse svarende til den forlængelse, som EU i juni 2024 besluttede for det tilsvarende EU-opholdsgrundlag for fordrevne fra Ukraine.

Hele regeringens lovprogram kan læses here.

Indholdet i ovenstående nyhedstekst er ikke og kan ikke erstatte juridisk rådgivning.