Written by
Ny indsats for et sikkert og sundt arbejdsmiljø – lovforslag om ændring af arbejdsmiljøloven er under behandling
Regeringen har fremsat et lovforslag, der giver Arbejdstilsynet mulighed for at meddele entreprenører påbud om at stoppe alt arbejde på en byggeplads.
Written by
Lovforslaget udmønter dele af den politiske aftale om en styrket indsats mod social dumping fra 23. maj 2024. I aftalen forudsættes det bl.a., at et sikkert og sundt arbejdsmiljø skal være et grundvilkår på det danske arbejdsmarked.
Mulighed for entreprenørstop
Med den foreslåede ændring af arbejdsmiljøloven indføres en bestemmelse, hvorved Arbejdstilsynet får mulighed for at stoppe alt arbejde udført af entreprenøren og dennes underentreprenører på en byggeplads.
Den foreslåede adgang for Arbejdstilsynet til at udstede påbud om entreprenørstop vil skulle anvendes i særlige tilfælde.
Det er således en forudsætning for, at Arbejdstilsynet kan udstede påbud om entreprenørstop, at Arbejdstilsynet for det første har intensiveret sit tilsyn med byggepladsen i en periode på ca. 4 uger. Det er for det andet en forudsætning, at mindst to virksomheder på byggepladsen får påbud fra Arbejdstilsynet under den intensiverede tilsynsperiode. For det tredje skal Arbejdstilsynet give et skriftligt varsel til entreprenøren om, at der er risiko for, at entreprenøren meddeles et entreprenørstop. Endelig skal Arbejdstilsynet for det fjerde inden for ca. 1 uge efter varslet afgive yderligere påbud på grund af betydelig fare for ansattes eller andres sikkerhed eller sundhed.
Det foreslås, at reglerne vedrørende entreprenørstop træder i kraft den 1. januar 2026.
Nye regler om bøder for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen
Lovforslaget lægger desuden op til gennemførelse af en ny bøde for entreprenører samt en generel forhøjelse af bødeniveauet, når virksomheder begår alvorlige arbejdsmiljøovertrædelser.
Lovforslaget indebærer således, at grundbøden for materielle overtrædelser af arbejdsmiljøloven forhøjes med 50 procent, hvormed den i fremtiden vil beløbe sig til henholdsvis 36.900 kr. og 66.900 kr. Grundbøden forhøjes med to gange grundbeløbet, hvis overtrædelsen har medført en ulykke med alvorlig personskade eller døden til følge. Yderligere kan bøden forhøjes med henholdsvis 10.000 kr. og/eller 20.000 kr. ved skærpende henholdsvis særligt skærpende omstændigheder.
Desuden foreslås det, at bøder for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen forhøjes yderligere i de tilfælde, hvor arbejdsgiveren indenfor en periode på 4 år tidligere er straffet for grov overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen. Den foreslåede lovændring indebærer, at den nuværende bøde forhøjes med 50 procent, så bøden ved gentagelse forhøjes til 30.000 kr. for hver tidligere straf. Bøden forhøjes yderligere med 20.000 kr. herefter pr. gang, arbejdsgiveren inden for en 4-årig periode tidligere er blevet straffet.
Det foreslås, at bestemmelserne vedrørende forhøjelse af bødeniveauet skal træde i kraft den 1. juli 2025.
Norrbom Vinding følger lovforslagets videre behandling i Folketinget.
Indholdet i ovenstående nyhedstekst er ikke og kan ikke erstatte juridisk rådgivning.