Written by
Ned i løn eller ud
Afskedigelsesnævnet fandt, at det var sagligt, at en arbejdsgiver afskedigede en medarbejder, der ikke ville acceptere en varslet lønnedgang.
Written by
En arbejdsgiver kan inden for rammerne af lovgivningen og den relevante overenskomst bestemme hvilken løn, medarbejderne skal have. I denne sag for Afskedigelsesnævnet var spørgsmålet, om det var sagligt, at en medarbejder, der ikke ville acceptere en varslet lønnedgang, blev afskediget.
Medarbejderen var produktionsmedarbejder på en fabrik. Produktionsmedarbejderen fungerede i en periode som midlertidig fabrikschef, fordi den daværende chef afholdt orlov.
Da en ny fabrikschef var tiltrådt, varslede arbejdsgiveren, at produktionsmedarbejderens løn ville blive nedsat, fordi han ikke længere skulle varetage ledelsesopgaver. Arbejdsgiveren henviste i øvrigt til, at produktionsmedarbejderens løn nu var væsentligt højere end den løn, hans kollegaer, som udførte sammenlignelige opgaver, fik.
Produktionsmedarbejderen ville ikke acceptere lønnedsættelsen, og af den grund blev han afskediget.
Produktionsmedarbejderens faglige organisation indbragte afskedigelsen for Afskedigelsesnævnet, idet den faglige organisation mente, at afskedigelsen var usaglig. Organisationen gjorde i den forbindelse gældende, at produktionsmedarbejderens høje løn skyldtes hans anciennitet, og altså ikke de ledelsesopgaver, han midlertidigt havde udført.
Sagligt, selvom der ikke var økonomisk pres
Opmanden slog indledningsvis fast, at det ligger inden for arbejdsgiverens almindelige ledelses- og dispositionsret at nedsætte medarbejderens løn af driftsmæssige grunde til et niveau, som ligger over, hvad der kan kræves efter overenskomsten. En opsigelse af en medarbejder, der ikke vil acceptere en sådan lønnedsættelse må – såfremt den ikke er vilkårlig – være saglig.
I den konkrete sag, lagde opmanden vægt på, at produktionsmedarbejderen forud for lønnedsættelsen havde et væsentligt højere lønniveau end de andre medarbejdere i virksomheden, som havde sammenlignelige arbejdsopgaver. Det kunne efter opmandens opfattelse lægges til grund, at dette ikke skyldtes, at produktionsmedarbejderen var bedre kvalificeret end sine kollegaer.
I stedet lagde opmanden til grund, at det høje lønniveau skyldtes, at produktionsmedarbejderen havde haft særlige opgaver i en midlertidig periode, i forbindelse med at der ikke havde været en fabrikschef.
Opmanden udtalte endvidere, at det var naturligt, at den nye fabrikschef gennemgik virksomhedens økonomi og i den forbindelse vurderede, om der var medarbejdere, hvis lønniveau var for højt. Dette gjaldt, selvom virksomheden ikke var økonomisk presset.
Da problemstillingen om den markant højere løn ikke gjorde sig gældende for andre af virksomhedens medarbejdere, fandt opmanden ikke, at afskedigelsen var vilkårlig. På den baggrund fandt opmanden, at afskedigelsen af produktionsmedarbejderen var saglig.
Norrbom Vinding bemærker:
Afgørelsen illustrerer, at det ligger inden for rammerne af ledelsesretten at nedsætte en medarbejders løn, så længe lønnen ligger over det niveau, der kræves efter overenskomsten. Dette gælder også selvom virksomheden ikke er under økonomisk pres.
Indholdet i ovenstående nyhedstekst er ikke og kan ikke erstatte juridisk rådgivning.