Written by
Lang varighed?
Det var ikke i strid med forskelsbehandlingsloven, at en faglærer blev afskediget på grund af sygdom, idet hendes psykiske lidelse på afskedigelsestidspunktet ikke kunne anses for at være af lang varighed.
Written by
Det følger af forskelsbehandlingsloven, at en arbejdsgiver ikke må forskelsbehandle medarbejdere på grund af handicap ved afskedigelse. For at en medarbejders funktionsnedsættelse betragtes som et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand, må denne på afskedigelsestidspunktet have haft eller forventes at have en lang varighed. Spørgsmålet i denne sag for Ligebehandlingsnævnet var netop, om en faglærer havde godtgjort, at hendes funktionsbegrænsning var langvarig og dermed udgjorde et handicap i lovens forstand.
Sagen handlede om en faglærer, der havde været sygemeldt i perioder i 2011, 2014 og 2020 som følge af, at hun havde været udsat for, at elever på forskellig vis havde udvist en aggressiv adfærd over for hende. I forbindelse med den første episode, som havde fundet sted i 2011, var faglæreren blevet diagnosticeret med en tilpasningsreaktion. Faglæreren havde i perioderne mellem sygemeldingerne været i stand til at vende tilbage til sit arbejde på fuld tid uden skånehensyn.
I marts 2021 blev faglæreren afskediget på grund af sygdom. På afskedigelsestidspunktet havde faglæreren været sygemeldt i 6 måneder, hvortil kom at der – på baggrund af de i sagen foreliggende lægelige oplysninger – var en betydelig usikkerhed om, hvornår igen hun ville kunne genoptage sit arbejde på fuld tid.
Faglæreren indgav herefter klage til Ligebehandlingsnævnet, og gjorde gældende, at hun ved afskedigelsen var blevet udsat for forskelsbehandling på grund af handicap.
Ikke lang varighed
Ligebehandlingsnævnet fandt, at faglærerens psykiske lidelse på afskedigelsestidspunktet hindrede hende i at deltage i arbejdslivet på lige vilkår med andre. Men henset til, at faglæreren havde været i stand til at vende tilbage til arbejdet på fuld tid uden skånehensyn efter sygemeldingerne i 2011 og 2014, fandt nævnet, at faglærerens funktionsbegrænsning på tidspunktet for afskedigelsen i 2021 ikke havde haft en varighed, der kunne betegnes som lang.
Vurderingen af, om lidelsen på afskedigelsestidspunktet udgjorde et handicap, måtte derfor bero på en prognose.
Ligebehandlingsnævnet lagde i den sammenhæng vægt på, at det fremgik af en mulighedserklæring fra oktober 2020, af faglæreren skulle være sygemeldt i 4 til 5 uger, hvorefter der ville kunne ske gradvis genoptrapning, samt at den samlede varighed ville være måneder. Derudover lagde nævnet vægt på, at prognosen, også ifølge en psykologudtalelse fra februar 2021, var usikker. Ligebehandlingsnævnet fandt på den baggrund, at faglæreren ikke havde godtgjort, at funktionsbegrænsningen på afskedigelsestidspunktet havde haft en varighed, der kunne betegnes som lang, og at hun dermed ikke havde et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.
Afslutningsvist slog Ligebehandlingsnævnet fast, at det for vurderingen var uden betydning, at faglæreren efter afskedigelsestidspunktet var blevet diagnosticeret med PTSD og angst, hvorefter hun var blevet tildelt førtidspension.
Norrbom Vinding bemærker:
Ligebehandlingsnævnets afgørelse illustrerer, at hvis en funktionsbegrænsning ikke vurderes at have haft en lang varighed på afskedigelsestidspunktet, foretages en samlet vurdering af funktionsbegrænsningens forventede varighed, hvor der navnlig lægges vægt på de lægelige oplysninger, som arbejdsgiveren på afskedigelsestidspunktet er bekendt med.
Indholdet i ovenstående nyhedstekst er ikke og kan ikke erstatte juridisk rådgivning.